Oldal kiválasztása

Mindig kiakadok, ha azt látom, hogy valaki energiát pazarol. A bérlők sok esetben úgy vannak vele, hogy a lakás használatáért fizetnek, és mivel nem a sajátjuk, nem is úgy használják. Őket nemes egyszerűséggel energiapazarló bérlőknek hívom. Ki fogja végre megtanítani őket és mikor? Már nem a küszöbön állunk. Beléptünk a klímaváltozás előszobájába,

Hazánk a közép-kelet-európai régióban a leginkább energiapazarló ország. AZ EU átlagához viszonyítva 27%-kal több energiát fogyasztunk a nem megfelelő szigetelés, vagy annak teljes hiánya következtében. Magyarországon a megújuló energiaforrások kihasználása pedig nem sokat javult az elmúlt 20 év során.

Néhány takarékossági tipp, mellyel energia-megtakarítás érhető el, ilyenek pl. a a hőszigetelés, nyílászáró csere, fútési rendszer korszerűsítése. Ezek hosszútávon csökkentik a közműszámlát, viszont jelentős anyagi ráfordítással járnak, melyre sokaknek nincs anyagi lehetősége. Kis odafigyeléssel és némi beruházással azonban spórolhatunk a mindennapokban, az ezzel elért megtakarítás akár az energetikai korszerűsítésbe is visszaforgatható.

7+1 energiatipp a fűtési rendszerhez:

1. – Szereljünk a radiátorra termofejes szelepeket. 20-30%-os energia-megtakarítás érhető el azzal, ha azoknak a helyiségeknek a hőmérsékletét, melyekben huzamosan nem tartózkodunk, 1-4 fokkal csökkentjük.

2. – Tartsuk a termosztátot 21-22 Celsius fokon! Magasabb hőmérsékleten drasztikusan nőni fog a fűtési számla összege.

3. – Tegyünk a radiátorok mögé hőtükör fóliát. A fólián található alumínium réteg visszaveri a hőt, így nem a falfelületet, hanem a helyiséget fűtjük.

4. – Szereljünk fel gázmágnest. A szerkezet működésének a lényege, hogy a nagy erejű, mágneses tér hatására a gázmolekulák szétválnak egymástól, könnyebben porlaszthatókká válnak, jobb égési hatásfokot elérve. A régi típusú atmoszférikus kazánok esetében bizonyítottan 10-18%-os megtakarítás érhető el, míg az új típusú kazánoknál, ahol a ventilátoros előkeverés határásra a gázmolekulák eleve szétválnak egymástól: 0,5-1,5% lehet a javulás.

5. – Szüntessük meg a radiátorokra lógó függönyöket! Mivel a meleg levegő fölfelé száll, ha útját állja a függöny, akkor az ablaküveg felé veszi az irányt. Ezáltal az utcát fűtjük, nem a belső teret.

Energiapazaló függöny
Energiapazarló függöny

6.- Használjuk ki a napsütéses órákat! A sötétítőfüggönyöket elhúzva engedjük be a napfényt az ablakokon.

7. – Növeli a hőérzetünket a magas páratartalom. Ha száraz a levegő, érdemes vízzel teli párologtató edényt helyezni a fűtőtestekre.

+1 – A belső tér kialakítása is hatással van a hőérzetünkre. Ha a falszínek kiválasztásakor a hideg (pl. kék, zöld, szürke) mellett döntünk, a meleg színek (pl. sárga, narancssárga) helyett, hűvösebbnek érezhetjük otthonunkat. Ez télen hátrányt, nyáron viszont előnyt jelenthet. A kárpitozott bútorok, szőnyegek és meleg hatású burkolatok is becsaphatják érzékeinket, meleg hatást kölcsönöznek.

Remélem, hogy a fenti trükkök hozzájárulnak a fűtésszámla csökkentéséhez és megszűntethető az energiapazarló életmód.