Oldal kiválasztása

Egy mai átlagos család naponta 80-120 liter vizet használ el személyenként. Ennek kb. 36%-át tisztálkodásra fordítjuk, kb. 31%-át wc öblítésre, 15%-át mosásra, 6%-át mosogatásra, 6%-át takarításra, ivásra és főzésre 2% a szobanövények öntözésével szintén 2%-ot fogyasztjuk. Ehhez a nyári időszakban hozzáadódik még a kert öntözése, ami egy 1000 nm-es terület esetén akár 3000 liter is lehet naponta!

Budapesten jelenleg 600 Ft-ba kerül egy köbméter víz (csatornahasználattal együtt). Szükség van a vízellátó rendszert érintő energiapazarlás csökkentése érdekében néhány javaslatot megfontolni és betartani:

 1. A boilerben lévő melegvíz hőmérsékletét csökkentsük! Nincs értelme 60 Celsius foknál melegebb vizet előállítani, hiszen azon túl, hogy a forró víz égési sérülét okozhat, a hőveszteség és a vízkőképződés is növekedni fog.
 2. A fűtetlen terekben (pl. garázsban, pincében) futó melegvíz vezetékeket szigeteljük le, ezzel is csökkentve a rendszerveszteséget.
 3. Csapjainkra szereljünk un. perlátort, mely a vizet levegővé dúsítja, azt az érzetet keltve, hogy több víz folyik ki a csapból. Használatával akár 30%-kal lesz kevesebb a vízfogyasztásunk.
 4. A csöpögő csapot, folyamatosan folydogáló WC-t azonnal javíttasuk meg!
 5. Használjunk víztakarékos, monoblokkos WC tartályt!

Változtassuk meg szokásainkat a vízzel való takarékoskodás érdekében!

 • Fürdés helyett zuhanyozzunk! Harmadjára csökkenthetjük a vízfogyasztást.
 • Kézmosáskor, zuhanyzáskor a szappanozás alatt ne folyassuk a vizet!
 • használjunk fogmosó poharat, fogmosás alatt zárjuk el a csapot!
 • Ne mosogassunk folyó vízzel!
 • Csak akkor indítsuk el a mosogatógépet, ha teljesen megtöltöttük piszkos edénnyel!
 • Ne mossunk féltöltettel, várjuk meg míg megfelelő mennyiségű ruha összegyűlik a teljes mosáshoz!
 • A kevésbé szennyezett ruhákat mossuk rövid programon!