Oldal kiválasztása

Ingatlantulajdonosok számára a penészesedés komoly probléma. Életvitelszerűen lakott lakásnál, az alapvető szellőztetés hiányából adódik legtöbbször az őszi-téli időszakban elsősorban. A penész megelőzhető, de ha már kialakult azt a lehető leggyorsabban kezelni kell, mert a penésszel együttélni hosszútávon lehetetlen.

A penész nemcsak egészségünket károsítja, de megjelenése sem nyújt esztétikus látványt, és egy idő után otthonunk dohossá, kellemetlen szagúvá válhat tőle. A penésztől megszabadulni nem egyszerű, de különféle módszerekkel fel lehet venni ellene a harcot. Nézzük először, hogy milyen okok vezethetnek a penész kialakulásához:

  1. Legtöbbször az otthonunkban megnövekedett páratartalomra vezethető vissza. Pl. egy garzonlakásban lakó személy ugyanabban a lakóhelyiségben él és csak ugyanabban a lakóhelyiségben van akkora tér, hogy a mosott ruhát teregetni, szárítani is tudja. Emiatt a belső levegő relatív nedvességtartalmla 50% fölé emelkedik, a pára a hideg felületeken lecsapódik. Ezeken a felületeken kezdenek el szaporodni a penészgombák, például itt, ebben a X. kerületi tetőlakásban is látható a fakeretes ablakon:
penész tetőtéri ablakon
penész tetőtéri ablakon

2. A penész kialakulásának legfőbb oka, ha a lakóhelyiségeket nem megfelelően, vagy egyáltalán nem szellőztetik. Ha nem elég gyakran és nem elég ideig szellőztetünk, a külső és belső levegő páratartalma nem képes kiegyenlíteni egymást. A beltérben lévő pára mindig a külső, alacsonyabb páratartalmú levegő felé igyekszik, és így a hideg falfelületen lecsapódik.

3. Hőszigetelés hiánya: ha otthonunk határoló felületei nincsenek szigetelve, akkor a lakótér felüli oldalak nem tudnak olyan mértékben felmelegedni, hogy azokon a hirtelen hőmérséklet-esés miatt ne tudjon lecsapódni a pára.

4. Nedves falakra történt hőszigetelés: ha nem kellőképpen száraz falat szigeteltünk, akkor a napjainkban leggyakrabban használt zártcellás polisztirol hőszigetelő lemez alkalmazásával a falban található nedvesség távozását megakadályozzuk a külső tér felé. Mivel ez a nedvesség a szerkezetben marad, idővel a belső felületeken penész fog megjelenni.

Ha már megjelent a penész, nem elég a tüneteket kezelni, a kiváltó okot kell megkeresni és megszüntetni. Gyakran többhiba együttesen jelentkezik, ezért komplex megoldára van szükség.

Folytatás: Penész 2. – a penész eltüntetése